Spørgsmål og Svar

Herunder har jeg listet, de typiske tvivlsspørgsmål der opstår, i forbindelse med et muligt forløb:Få hjælp til vægttab

“Hvorfor hedder det Livsstilsvejledning På mandag?”

Svar: Det gør det, fordi den første bog jeg skrev hedder “Jeg begynder på mandag”. Når jeg valgte at give bogen den titel, var det fordi det er den sætning jeg oftest hører, blandt mennesker der ønsker at foretage en ændring i deres liv. “Jeg skal lige til fest på lørdag, men så går jeg i gang på mandag”. Hvis vi laver en plan som tager udgangspunkt i vores situation og starter med små og overkommelige forandringer, så kan vi lige så godt gå i gang med det samme. Og de ændringer vi indfører med det samme, kommer jo ikke skidt igen, bare fordi vi skal til fest i weekenden.

“Hvorfor kan jeg ikke komme i gang med de forandringer, som jeg drømmer om?”

Svar: Som oftest når vi har svært ved at komme i gang med de ønskede forandring, så skyldes det: 1. At vi tror det bliver hårdt, fordi der er alt for mange ting vi skal lave om.  2. Vi har prøvet mange gange før uden succes, og har mistet troen på at det kan lykkes. 3. Vi har lige noget vi skal (en fest, en ferie, en stressperiode o.l.) men så går vi i gang.

“Hvorfor kan jeg ikke holde mig til min plan for vægttab?”

Svar: Der er som oftest i hvert fald tre grunde hertil. For det første har du ikke rigtigt taget en uigenkaldelig beslutning, om hvad det er du vil nå. Dernæst har du ikke brugt tid på at finde ud af hvad du i virkeligheden vil have ud af at nå dit mål, og hvad konsekvenserne er af ikke at nå det. Og endelig er der dybt inde i dig en stemme som siger: Det er synd for mig, at jeg ikke mere kan gøre/spise det jeg holder mest af. Med andre ord du fokuserer mest på det du må undvære, i stedet for at samle din opmærksomhed på det du oplever og opnår. Endelig kan det skyldes at overvægten tjener et formål for dig som du ikke har erkendt.

“Hvordan kan du sige, at det er for hele livet, på den lette og nydelsesfulde måde?

Svar: Det kan jeg fordi det er hele din tankegang og din mentale tilgang du langsomt ændrer. Du skal se dig selv, som en der er værd at bruge tid på. Jo mere du giver dig selv, jo  mere kan du give. Aftaler med dig selv er de vigtigste. Alt sammen noget der betyder en forandring i forholdet til dig selv.

Det er let fordi det er meget hårdere at lade være. Det er hårdt at være utilfreds med dig selv. Fordi du ikke skal tælle kalorier, og overholde restriktive diæter eller planer. Fordi du skal ikke undvære, alt det du kan lide, resten af livet. Du skal fantasere og dagdrømme og fokusere på fremskridtene og udviklingen.  Du kan komme afslappet og sovende til de gode resultater. Stress og mangel på søvn er ofte en medvirkende årsag til overvægt.

Det er nydelsesfuldt, fordi du vil tænke i tilbud og muligheder i stedet for afsavn og forbud. Du vil tænke i kvalitet i stedet for kvantitet. Mere smag giver større tilfredsstillelse. Variation i dine aktiviteter giver glæde. Livsglæde og livskvalitet er vigtige elementer i denne metode. Jo mere du nyder livet, jo mindre har du brug for mad til at skabe lyspunkter i dit liv.

“Hvorfor falder jeg altid tilbage, selvom jeg helt klart har det rigtigt godt, når jeg har tabt mig og lever sundt?”

Svar: Når vi falder tilbage, skyldes det ofte at vi glemmer at nyde de forandringer, som vægttabet og den øgede sundhed har tilført vores liv. Vi skal tit og ofte huske os selv på alt det, vi har opnået ved vores nye livsstil. Tilbagefald sker ofte i forbindelse med større og mindre kriser i vores liv. Normale slankekure og diæter indeholder ikke forslag, til alternative måder at håndtere unormale situationer. Succesblomsten lærer dig at være opmærksom og glæde dig over dit nye liv, og giver dig redskaber til at klare risikosituationerne i dit liv.

“Hvordan kan jeg få et bedre selvværd og større kærlighed til mig selv?”

Svar: Et større selvværd er et vigtigt skridt på vejen til et varigt vægttab, da det styrker dig i at passe bedst muligt på dig selv. Et godt kendskab til dig selv og accept af det du indeholder, er en del af vejen til et bedre selvværd. Du skal lære at beskytte dig selv ved at finde, og opretholde dine grænser på en venlig men bestemt måde.

“Jeg har ikke kunnet finde motivationen før – hvordan kan jeg så være sikker på, at jeg kan nu?”

Svar: Det kan du fordi, jeg vil lære dig hvordan du til enhver tid kan skabe din egen motivation. Når først du har de redskaber som jeg giver dig, så bliver det meget nemmere at skabe og bevare din motivation. Fokus på tidligere succeser er en af måderne hvorpå du kan skabe motivation. En anden måde ved at iagttage rollemodeller. En tredje måde er at danne visioner, om hvordan det bliver når du er i mål.

“Jeg er ikke vant til at bruge penge på mig selv – hvordan kan jeg overvinde det problem?

Svar: Når vi bliver overvægtige, så handler det ofte om at vi bruger alle vores kræfter og ressourcer på alle andre og glemmer os selv. Ved at bruge Succesblomsten lærer du, at gennem at investere tid, omsorg og penge i sundhed for dig selv, får du langt større overskud til at være noget for andre.

“Hvordan  ved jeg at det giver mig et varigt vægttab, det har jeg aldrig fået før?”

Svar: Når du ikke tidligere har opnået et varigt resultat, så skyldes at du sikkert mest har koncentreret dig om, hvad du spiste og måske hvor meget motion du dyrker.Men hvis du ikke spørger dig selv, hvorfor og hvornår du spiser, og hvad du får ud af motionen her og nu, så vil du som regel altid falde tilbage til udgangspunktet. For at få et varigt vægttab er der fire dimensioner du må arbejde med. Det selvfølgelig kosten og motionen, men også den mentale  og den sociale dimension. Der kan også være meget gode grunde til, at du/ kroppen slet ikke ønsker at slippe fedtet. Alt sammen noget jeg kan lære dig om.

“Hvordan skal jeg kunne bruge tid på et vægttabs projekt, jeg har i forvejen alt for lidt tid?”

Svar: En klog mand sagde engang: “Hvis du ikke har tid til at dyrke motion, så skal du have tid til at være syg”. På samme måde gælder det, hvis ikke du har tid til at have en sund livsstil. Jeg oplever ofte, at hvis jeg beder mennesker om at lave en fordeling af, hvordan de bruger deres tid, så opdager de, at der forsvinder mange timer om ugen på noget fuldstændigt ligegyldigt. Hvad enten det er fjernsynet, pc´en, eller tid med mennesker der ikke siger dem noget, eller noget helt andet som ikke giver den tilfredsstillelse, som vi håber på. Med lidt planlægning så “koster” det heller ikke ret meget tid at leve sundt. Og slet ikke når vi holder det op mod den energi og velvære det giver.

Jeg synes det er alt for dyrt at leve sundt. Hvis jeg ikke har råd til det, hvad gør jeg så?”

Svar: Det er meget dyrere at lade være. Fastfood er dyr mad. Du skal hele tiden have nyt tøj fordi din størrelse forandrer sig. Måske forfalder du også til at shoppe, for at kvæle følelsen af at være ulykkelig. Kiks, kager, slik og chips vejer rigtigt tungt i indkøbsbudgettet. Vin, øl og drinks fylder koster mange penge. For slet ikke at tale om medicin på grund af helbredsproblemer, slankeprodukter og behandlinger der lover quick fix, og motionsredskaber som aldrig bliver brugt. Alt sammen noget der nemt kan løbe op i min. kr. 5000 pr. måned.