Vægttab:

hjælp til varigt vægttab

Mange veje til vægttab:

Hvis du googler vægttab kommer der 847.000 hits. Det siger noget om, at det er et emne der er skrevet rigtig meget om. Ligesom det også siger noget om, at det er emne der interesserer en utrolig masse mennesker.

Det er mange forskellige opfattelser af, hvordan man bedst når et vægttab.

Skal det være hurtigt, nemt, med små skridt, uden kulhydrater, fedtfattigt eller med lang holdbarhed? De fleste af disse forslag bygger på teorien om, at vægttab fremkommer som følge af, at du indtager færre kalorier end du forbruger. Det betyder ifølge den teori, at der er to komponenter der indgår, nemlig kosten (mængden af kalorier den indeholder) og motion eller aktivitet. Det interessante er ved den teori er, at virker så indlysende, at rigtig mange ”eksperter” har købt den.

Den er så indlysende og så nem at forstå, at det kan svært at begribe hvorfor så mange mennesker har problemer med at tabe sig? Mennesker uden vægtproblemer, giver ofte udtryk for den holdning, at de (de overvægtige) bare må tage sig sammen. Hvor svært kan det være? Man går bare på en slankekur og så er det problem da løst?

Problemet er bare slet ikke løst. De fleste (ca. 90 %) der går på en slankekur oplever, at de efter ca. et år har taget hele den tabte vægt på igen og som regel også mere til.  Det turde være rigeligt bevis på, at vægttab ikke bare handler om at indtage færre kalorier end du forbruger. Der er helt klart noget der mangler i det ræsonnement.

Det som jeg er blevet klar over i løbet at de mange år jeg har beskæftiget mig med overvægt, er at der indgår mindst fire dimension i et succesfuldt vægttab.

De fire dimensioner til vægttab:

De fire dimensioner der indgår, er:

  1. Kosten er vigtig som middel til energi, styrke, byggesten for kroppen, vitaminer og mineraler, nydelse, og som socialt samlingspunkt.   Det du spiser, skal ikke styres af forbud og afsavn, men derimod tilbud og muligheder. Herved undgår du den følelses af at det er synd for dig, og at du bliver berøvet noget som betyder meget for dig. Det er meget vigtigere at blive klar over, hvorfor og hvornår du spiser end hvad du spiser. Jeg kan hjælpe dig både med viden om kost og indsigt i dine vaner.
  2. Motionen har enorm betydning for kroppen. Undersøgelser viser, at det er langt sundere at være overvægtig og aktiv end tynd og inaktiv.  Motion holder os sunde, forbedrer vores søvn, stabiliserer blodsukkeret, holder os unge såvel udvendigt som indvendigt og holder os i godt humør. Motionen har en meget vigtig betydning både i forhold til stress og depression.  Men den er ikke specielt effektiv som middel til vægttab, og slet ikke hvis det er en sur pligt der ikke nydes. Når du skal bevare motivationen til at motionere er det en god ide at tænke i livsglæde og variation. Jeg vil kunne coache dig til at finde og bevare motivationen.
  3. Psyken handler om måden vi tænker og taler om os selv, behandler os selv. Hvordan vi takler modgang og følelser og hvilke vaner vi har tillagt os. Vi er nødt til at erkende hvordan vi er og hvad vi gør, for at vi kan blive succesfulde med at gøre noget andet. Det kan være svært at se sig selv ude fra, så her kan du også bruge mig.
  4. Den sociale dimension handler om at familie og netværk (venner, arbejde, foreninger) påvirker de valg vi tager, de traditioner vi indgår i og den livsstils vi har. Men det handler også om måden samfundet er indrettet på. Vi opfordres konstant til at leve sundt, samtidig med at samfundet indrettes, så vi skal bruge mindst muligt energi. Hver aften minder reklamerne os om at vi har lyst til noget lækkert. Butikkerne indrettes sådan at vi stimuleres mest muligt til at købe det fabrikanterne vil sælge, i højere grad end det vi har brug for. Når du ved hvor fælderne er, kan du undgå dem. Og jeg kan hjælpe dig med at finde dem.

Da jeg skrev bogen Jeg begynder på mandag, mente jeg at de fire dimensioner var de centrale elementer i forhold til et vægttab og en livsstilsændring.

Det mener jeg stadig, men mængden af elementer er blevet lidt udvidet. Det er blevet meget klart for mig at den måde hjernen fungere på, er meget styrende for hvorfor vi spiser for meget og forkert. Og for at forstå dette og udnytte det til vores fordel, må vi kende noget til nogle af de processer.

Flere vigtige elementer på vejen til succes med vægttab:

Hjernens belønningscenter:

I hjernen findes der et belønningscenter.

Dette center i hjernen styrer mange af de valg vi tager i løbet af dagen. Og det uanset at vi troede at vi havde besluttet os for at gøre noget andet.

Hjernens belønningscenter er et område i hjernen, som skal stimulere os til aktivitet som sikrer at mennesket som race består. Det vil sige at vi i bogstaveligste forstand bliver belønnet for at udføre aktiviteter som sætter os i stand til at overleve og formere os. Det er aktiviteter som motion, sex, spise, danne sociale bånd, le, sove, hvile, forvente glæde, sætte mål, opnå mål og få anerkendelse.  Når vi beskæftiger os med en af de nævnte aktiviteter, belønner hjernen os med et tilskud dopamin som giver os en følelse af tilfredshed. Med den rette viden om hvad der giver dopamin uden at have en bagside i form af tomme kalorier, kan vi gøre hjernen og belønningscenteret til medspiller i stedet for en modspiller, som den er under en slankekur. Succesblomsten (målsætning, motivation, indsigt, ny viden, og planen) har jeg sammensat sådan at hjernens belønningscenter aktiveres mest muligt. Når du sætter dig mål, danner visioner om målet, finder succeshistorier, og anerkender dig selv for at nå dine mål, så bliver du belønnet fra dette center i hjernen. Herved kommer din livsstilsændring til at føles let og nydelsesfuld.

Årsagen til at slankekuren gør hjernen til en modstander, skal findes i det faktum, at når du spiser mindre, så sender hjernen besked til resten af kroppen om at der er krise og hungersnød. Så den skal spare på energien ved at forbrænde kalorierne langsommere. Yder mere skal den vælge at få sin energi gennem at ”spise” af det energitunge væv, nemlig musklerne og herved spare på fedtet til senere. Det vil sige at en slankekur nedsætter dit stofskifte og mindsker din muskelmasse, begge dele betyder mindre energiforbrug. Det er derfor at formlen om at indtage mindre kalorier end du forbruger, ikke virker i længden og ofte resulterer i større slutvægt.

Jeg kan vejlede dig i, hvordan du bruger succesblomsten, og hvordan du undgår at hjernen modarbejder dit mål.

Blodsukkerniveauet:

Et andet element som er af enorm betydning er vores blodsukkerniveau.

Hjernen er et forholdsvis lille organ. Den kan, som følge heraf, ikke lagre ret meget energi, derfor er den afhængig af rigelig og regelmæssig tilførsel af glukose (som er dens føde). Glukosen henter hjernen fra blodsukkeret, derfor er blodsukkeret også en vigtig komponent at være opmærksom på.

Når vi spiser sukkerholdige og stivelsesrige fødevarer (pasta, hvid brød, hvide ris o.l.) så stiger mængden af blodsukker meget hurtigt. Sukker og stivelse er nemlig meget lette for kroppen at omdanne til ”sukker”.

Kroppen kan ikke tåle at have store mængder sukker flydende rundt i blodet særligt længe. Derfor udskiller kroppen store mængder insulin, som er en slags nøgle som kan lede sukkeret væk fra blodet og ind i musklerne. Når sukkeret er væk fra blodet, oplever hjernen at forsyningerne af dens favorit energi er væk, og den skynder sig at signalere sult. Den har brug for forsyningerne med det samme, så den kalder på hurtigt kulhydrater (sukker og stivelse) og så er vi inde i en ond cirkel. Når der bliver sendt meget insulin ud i kroppen stopper leveren med at fedtforbrænde. Måden at undgå denne onde cirkel på, er små hyppige måltider med proteiner, fedt (sundt) og kulhydrater der går langsomt i blodet.

Kostens sammensætning:

Det er også vigtigt at være opmærksom på hvorledes din kost er sammensat i forhold til proteiner, fedt og kulhydrater er i din kost. Proteiner er sværere og langsommere at omdanne for kroppen end f.eks. fedt og kulhydrater. Derfor mætter de længere. Desuden hjælper de til at opbygge muskler, hvilket hjælper til at øge dit stofskifte. Fedt er af stor betydning for hele kroppen, meget af den kommunikation og de aktiviteter som sker rundt omkring i kroppen er afhængig af den rette mængde sundt fedt. Kulhydraterne giver os energi og her skal vi være opmærksomme på fortrinsvist at vælge dem i den langsomme og fiberrige form som sikrer et stabilt blodsukker.

Jeg kan hjælpe dig med at finde de overkommelige ændringer i din kost, som giver et mere stabilt blodsukker.

Søvn og afslapning:

Endelig må du være opmærksom på en meget overset faktor i forbindelse med vægttab og det er søvnen og hvilen. Vi taler altid om hvor vigtigt det er at være aktiv, men det er mindst ligeså vigtigt at prioritere sin søvn og få slappet af ind imellem alle vore gøremål. Mangel på søvn og stress er meget overvægt skabende faktorer. Når vi ikke tænker dem ind i vores livsstilsændring, så øges vores sult og vores evne til at modstå hjernens impulser formindskes mærkbart. Jeg har haft mange i vejledning i forbindelse med søvnproblemer, og vil meget gerne hjælpe dig.

Succes med vægttab der varer, på den lette og nydelsesfulde måde:

Som du måske nu kan fornemme, skal der meget mere til et vægttab end bare at indtage færre kalorier end du forbruger.  Det lyder måske som om det er meget hårdere og mere kompliceret, men det er faktisk meget enklere og lettere fordi din krop og din hjerne arbejder sammen. Og når jeg støtter og vejleder dig vil du opleve at det bliver meget nemmere

Du skal ikke tænke i at tælle kalorier og undvære alt det du bedst kan lide. Du skal bruge din evne til at drømme og din indre dialog til at støtte dig.

Det betyder at skal du have et resultat der varer, så handler det ikke om at tabe mange kilo her og nu og masser af hårdt slid og arbejde, men derimod om at du med min coaching stille og roligt at tage baby skridt på vejen mod dit mål. Når vi sammen arbejder med ovenstående, bliver vægttabet bliver en herlig sidegevinst, som sker når du skaber vigtige forandringer i din livsstil og i dit forhold til dig selv. Forandringer, som varer hele livet, på den lette og nydelsesfulde måde.