Et andet syn på en livsstilsændring.

Livsstilsændring perspektiv

 Du kan få succes med en livsstilsændring ved at skifte perspektiv.

Jeg har prøvet at måtte forlade et job som regnskabschef i utide, fordi jeg blev syg af stress. Om det var begyndelsen til enden eller starten på noget godt og nyt, det afhænger fuldstændig hvordan jeg ser oplevelsen. Jeg valgte, efter det første chok var overstået, at se det som starten på vejen hen i mod en karriere, hvor jeg følte jeg havde hjertet med mig. Der skulle dog flere kriser til før jeg var helt klar. 

At skifte perspektiv betyder at ændre det lys eller den sammenhæng du ser en oplevelse i.

Når du ændrer perspektivet på hændelsen, så ændrer du som regel betydningen af denne. Når betydningen ændres, forandrer din adfærd sig som oftest også. Og det at ændre adfærd, er nødvendigt for at få succes med ønsket om en livsstilsændring. Vi kan ikke blive ved med at gøre det samme, og så håbe på at der sker noget nyt.

At blive ramt af stress er altid svært. Det var først da jeg fandt en mening med oplevelsen, at jeg kunne begynde at drømme om og arbejde mig hen i mod en tilværelse med undervisning og vejledning.

Vi kan ikke have fuldstændig neutral oplevelse, uden at vi tillægger den en eller anden fortolkning. Vi har en holdning til det vi oplever, som påvirkes af vores fokus, vores overbevisninger, værdier, sympatier, antipatier og hvad vi ellers er optaget af.

For dig er regnvejr måske noget negativt, specielt hvis du havde planlagt en havefest. For landmanden er det godt, hvis det er i vækstsæsonen og skidt hvis det er i høstsæsonen. Mange mennesker fortæller hvordan en stor krise har betydet fantastiske muligheder for dem. Det var f.eks. en bilulykke der gjorde at jeg endelig helt forlod regnskabsbranchen, og kom til at arbejde som underviser og livsstilsvejleder.

Nogle mennesker hader julen og tænker gaveræs og stress. Jeg elsker julen, for mig betyder det hygge og gode traditioner. Jeg er en stor tilhænger af traditioner og lys, gran og gaver gør december til en skøn måned.

Moderne forskning mener, at den måde vi oplever verdenen på, kun for ca. 20 %, handler om det vi rent faktisk oplever, mens de resterende 80 % er vores egen fortolkning af det, der sker. Det betyder, at de største forandringer vi oplever i vores liv, ikke så meget skyldes de fysiske og faktiske omstændigheder, som den fortolkning, vi lægger ind over omstændighederne.

Derfor kan man ofte nå langt med et ønske om f.eks. vægttab, med få timer hos en god vejleder eller coach. Det, der sker i et sådan forløb, er ikke at ens liv bliver fuldstændigt forandret, men bare at vi bliver opmærksom på nye måder at fortolke det på, som skaber mere handlekraft og engagement.

For at kunne se nye perspektiver, må du være bevidst om hvordan du tænker og fortolker det du oplever nu. Hvad og hvordan tænker jeg om det jeg oplever? Hvordan kunne jeg også anskue det? Findes der ”beviser” der kunne give anledning til en anden opfattelse?

Hvordan påvirker det mig, når jeg opfatter det på den måde? Hvordan ville jeg hellere have det?

Hvilke konsekvenser har det for mig, når jeg ser sådan på denne situation? Hvordan reagerer jeg?

Hvordan kunne jeg ellers anskue denne situation, sådan så jeg oplevede et andet resultat og gjorde noget andet?

Jeg troede i mange år at jeg var født under en uheldig stjerne. Det betød at jeg blev herligt fri for ansvar. Det betød også at jeg opfattede mig selv som en der ofte gav op for hånd. Hvad kunne det nytte at gøre noget, når det alligevel aldrig ville lykkes for mig.  Det varede ved, indtil jeg satte spørgsmålstegn ved den opfattelse. Jeg kiggede tilbage på mit liv og fandt adskillige og meget vigtige eksempler på at jeg havde været meget heldig. Ved endnu nærmere øjesyn viste det sig også, at jeg var særdeles god til at skabe mit eget held. Jeg var god til at slå til, når der var noget der virkelig betød noget for mig.

At ændre perspektiv kan bruges i forhold til både store og små begivenheder. Når det regner på ferien, når du mister jobbet eller når du ønsker at få varig succes med en livsstilsændring. Gennem opmærksom har du chancen for at få øje på dine negative overbevisninger. Det giver dig igen mulighed for at ændre din opfattelse.

Har du nogensinde tænkt over, hvad du selv tænker – Er glasset halvt fuldt eller tomt?

Hvor i dit liv kunne du anlægge en anden synsvinkel og derved blive mere tilfreds og føle dig mere succesfuld? Jeg kan hjælpe dig til at få øje på og ændre de synsvinkler, der står i vejen for dit ønske om en livsstilsforandring.

Når du føler dig succesfuld og anerkender dig selv, vil du aktivere hjernens belønningscenter. Det betyder at der udløses dopamin, som øger din oplevelse af tilfredsstillelse og mindsker trangen til at ”dope” dig med fedt og sukker. Så er du allerede godt på vej til din livsstilsændring.

Du må meget gerne komme med en kommentar til din tanker omkring betydningen af perspektivet.

 

 

Udgivet i Favoritindlæg, livsstilsændringer, Motivation, Slankekur, Vægttab.