Ansvar for dig selv og din livsstil !

ansvar og livsstilsændringAt tage ansvar for dig selv, er at tage sin styrke tilbage!  At tage ansvar for dig selv, er at centrere din energi! At tage ansvar for dig selv, er berigende.  At tage ansvar for dig selv, er at rykke dig ud af offerrollen!

Vi kender alle sammen en veninde eller bekendt, som er ved at drive os til vanvid med sine evindelige beklagelser om manden, kæresten, børnene, forældrene, vennerne, pengene osv.. Det fortsætter i det uendelige, uden at vedkommende på noget tidspunkt påtænker at gøre noget aktivt i forhold til det der går ham/hende på.

Ligegyldig hvilke råd du giver hende/ham, så sker der ingen ændringer, for det er ikke vedkommende ansvar, hun/han er bare et uskyldigt offer.

Måske kender vi det også fra os selv. Jeg gør i hvert fald, jeg har tidligere ofte befundet mig i usunde relationer, uden at gøre andet end at brokke mig.

Rigtigt mange som har svært ved at tage ansvar for sig selv, er til gengæld mestre i at påtage sig andres ansvar. Derfor føle disse mennesker ofte at livet kan være hårdt og fuld af pligter og stress.

F.eks.: Det er mit ansvar at sørge for at min mands families fødselsdage bliver husket. Hvis jeg ikke sørger for personalearrangementerne på arbejde, så bliver det ikke gjort. Jeg er den der altid skal tage initiativ til når familien skal ses, ellers sker det ikke. Hvis jeg ikke holder fast i og bevarer kontakten til mine gamle venner, så løber det ud i sandet. Hvis jeg ikke sørger for at vaske for at vaske mine store børns tøj, så har de ikke noget rent at tage på. Når jeg laver en opgave sammen andre, så påtager jeg mig altid ansvaret for at den bliver færdig til tiden. Hvis jeg ikke stryger min mands skjorte, så går han på arbejde med krøllede skjorter.

Når du lever på den måde, vil det altid være andres forventninger der er bestemmende for, hvordan dit liv er. Du kan ikke finde tid til at gøre det, der kunne lade dig op, fordi andres behov fylder så meget i dit liv.  Du går sikkert rundt med en drøm om, at nogen en dag ville tage ansvaret for dig. Du er dybt frustreret fordi det aldrig sker. På den anden side er du også ret sikker på, at hvis nogen tog ansvaret fra dig, ville de ikke kunne gøre det helt godt nok.

At have svært ved at slippe ansvaret er ofte et spørgsmål om mangel på tillid:

Lige så lidt tillid som du har til egne muligheder for at nå dine drømme, lige så lidt tillid har du til at andre kan tage ansvar for sig selv.

Selvom du påtager dig ansvaret for alle andre og ikke for dig selv, betyder ikke at du oplever dig selv som uden ansvar. Det er nemlig oftest sådan, at du oplever det som din skyld, når der sker noget ubehageligt. Det er helt klart noget du har gjort, hvis andre er i dårligt humør, hvis noget går galt, hvis noget ikke lykkes.

Når du ikke tager ansvaret for dig selv, så er tanker, reaktioner og følelser ikke noget du kan gøre noget ved. De kommer bare og overvælder dig og der er ikke noget du kan gøre, eller er der?

 Vi har mange områder i vores liv, familie, børn, ægtefælle/kæreste, arbejde, venner, helbred, fritid osv. Og det kan godt være forskelligt hvor meget ansvar vi tager for os selv indenfor de enkelte områder.

Du kan f.eks. være rigtig godt til at tage ansvar for dig selv på arbejde, men når det gælder dit helbred, så bliver det mere overladt til lægen. Du kan være god til at sige fra overfor venner, mens familien nyder godt af din overansvarlighed. Jeg tror børn er et af de områder, hvor det er rigtigt svært at slippe ansvaret og stole på at du har gjort dit arbejde så godt, at de nu er i stand til at klare sig selv.

At tage ansvar for dig selv og lade andre påtage sig deres ansvar, betyder at du har indflydelse på og skaber selv det meste i din tilværelse. Du bestemmer din måde at opfatte tingene på, du sørger for at det der er vigtigt for dig og det du ønsker i din tilværelse, også er det der er mest af. Det er der igennem du henter din motivation.

Det vil også sige, at det er dig der tager ansvaret for, at du har den livsstil og vægt du ønsker. Når du gør det, vil dit livsstilsændring og dit vægttab blive en varig succes.

 

Udgivet i Favoritindlæg, livsstilsændringer, Motivation, Slankekur, Vægttab.