Trøstespisning, er det et problem du kender?

 

 

Få hjælp til vægttab

Måske spørger du tit dig selv: Hvordan stopper jeg min trøstespisning? (lydfilen ligger nederst i indlægget).

Det handler om at bliv klar over grunden til din trøstespisning og undgå den, eller finde en alternativ reaktion.

Hvad gør du lige her og nu, når du oplever at køkkenet drager, skrivebordsskuffen råber på dig, trangen til mad overvælder dig?

Er du rigtigt sulten eller hvad?

Mærker du fysiske tegn på sult? Knurrer din mave?  Måske føler du dig træt og trænger til en pause? Måske mangler du væske? Er det længere end 3 – 4 timer, siden du sidst spiste?

Læg hånden på maven og mærk efter i ca. et minut, inden du gør noget andet. Det kan afværge trangen i nogle af tilfældene.

Hvis der ikke er noget af ovenstående der vækker genklang, så forsæt med de næste spørgsmål.

Er du ked af det, eller nervøs/bange/ensom/keder dig?

Har du lige været oppe at skændes med nogen? Er du overvældet af alt det, du skal nå i den kommende tid? Føler du dig presset? Står du overfor en opgave, som du ikke har lyst til? Føler dine grænser blev overskredet? Har du givet og givet til andre, uden egentlig at få ret meget igen? Føler du dig uelsket, eller i hvert fald ikke ordentligt værdsat? Føler du, at andre ikke helt forstår dig, eller hører hvad du siger? Oplever du at andre ikke tager hensyn til dig? Keder du dig? Føler du en uforklarlig uro?

Skriv det ned, hvis du kan svare ja til et af disse spørgsmål.

Har du svært ved at finde ind til følelsen?

Måske kan det være svært for dig, at finde ind til den følelse, som er i dig, fordi du i mange år har været vant til, at reagere med mad eller overspringshandlinger, for hurtigt at stoppe eller helt undgå ubehagelige følelser.

Men jo mere du retter fokus på dig selv og hvad du oplever, jo bedre vil du blive til at finde frem til dit virkelige behov. Jo oftere du finder og dækker dit virkelige behov, jo mere vil du føle dig set, hørt og værdifuld.

Lav en alternativ liste.

Lav en alternativ liste klar på forhånd: Ting der gør dig glad, beskæftigelser der optager dig, måder du kan gøre noget for dig selv.

Når du skal lave den på forhånd, så er det fordi, lige mens du står i situationen, så vil du højst sandsynligt ikke kunne huske, hvad det er der gør dig glad. Og så er det nemmere at give efter for trangen til at spise.

Din alternative liste kan f.eks. indeholde nogle af følgende forslag: Tage et hvil, spille noget musik, tænke på noget du glæder dig til, tænke tilbage på noget dejligt, hvor du var en succes.  Se en sjov film, læse et godt blad, eller tage et varmt bad.  Gå en tur, eller gætte kryds og tværs. Tænde et stearinlys og lave en god kop te.

Hvis du har svært ved at mærke, hvad der gør dig glad (og det kan være svært, hvis du i mange år har ignoreret dine egne behov) så prøv at tænke på hvad der gjorde dig glad, da du var barn? Hvad kunne optage dig i timevis. Måske elskede du at tegne eller male, måske dansede du, så snart du hørte god musik.

Beslut dig for hvordan du vil reagere.

Tag din liste over alternative reaktioner frem, og beslut dig til, hvordan du kan tage din følelse alvorligt uden at spise på den. Det vil betyde alt for dit forhold til dig selv og hermed dit selvværd.

Hør lydfilen her: Trøstespisning er det et problem du kender?

 

Udgivet i Selvindsigt og tagget , , .