Jeg ønsker vægttab, men mangler viljestyrke!

Hjælp til vægttabJeg ønsker vægttab, men mangler viljestyrke! (lydfilen ligger nederst i indlægget).

Hvordan kan jeg opnå vægttab, når jeg ingen viljestyrke har?

Det er en sætning jeg hører ofte specielt fra mennesker, der ønsker vægttab, men ikke kan få succes.

Jeg har også selv troet, at det var mit største problem og den vigtigste grund til, at jeg hele tiden skulle kæmpe med vægten. Jeg forstod ikke, hvordan jeg på så mange andre områder kunne være aldeles stålfast og så med det samme det drejede sig om mad, var jeg slatten som kogt spagetti.

Det handler om noget helt andet.

Et eller andet sted i årene efter jeg havde mit store vægttab, begyndte der dog at danne sig en forståelse for, hvad det var der var hemmeligheden bag det begreb viljestyrke, som mange overvægtige selv synes de mangler. Jeg fandt ud af, at det vi tolker som manglende viljestyrke, handler om noget helt andet.

Noget er vigtigere end vægttab.

For det første: Du mangler ikke viljestyrke, du bruger den bare i forbindelse med noget andet.

Du oplever at du står overfor kagen, som ligger der og frister. Du forsøger at mønstre alt din viljestyrke, for at sige nej til den. Men igen må erkende at du tabte slaget og spiste den.

I stedet for at begynde at tæske dig selv verbalt, så undersøg hvad du fik ud af at spise kagen. Måske gav den dig det skud energi du manglede. Måske blev den hule fornemmelse du følte indeni, fyldt ud. Måske gav den dig den ro du stod og manglede. Måske gav den dig en fornemmelse af tilhørsforhold til de andre som du spiste kagen sammen med. Kagen opfyldte et behov, som lige her og nu føltes vigtigere end det at være slank.

Mangel på viden giver forkerte beslutninger.

For det andet: Det er ikke viljestyrke, men viden du mangler. Du mangler viden eller glemmer den viden du har, om hvad det reelt koster dig, det valg du tager.

Når du står overfor et valg, som f.eks. om du skal spise den kage eller ej, så forledes du ofte til bare at vurdere sagen på den korte bane. Du tænker måske: ”Denne kage betyder lidt ekstra kalorier, men pyt jeg spiser bare lidt mindre i morgen, eller jeg løber en tur og så er det problem ude af verden.” Men det er desværre kun en brøkdel af sandheden.

Hvis du i din vurdering medtog, at du en time efter du havde spist kagen ville du blive sulten, i dårligt humør, træt og ukoncentreret, så valgte du måske anderledes. Dit blodsukker bliver sendt ud på en rutsjebane tur, som ikke er særlig behagelig.

Hvis du med i din vurdering medtog, at den kage ville påvirke din trang til søde ting tre dage frem, så valgte du måske anderledes. Når vi spiser sødt, så påvirkes hele vores sultfornemmelse i tre dage.

Pas på boomerangen.

For det tredje: Det er ikke viljestyrke, men ægte omsorg for dig selv, du mangler. ”Pjat” tænker du måske. Jeg er da netop god ved mig selv, når jeg giver mig selv lov til at få en kage. Men ægte omsorg er ikke at give efter for noget, der som en boomerang kommer tilbage og rammer dig i baghovedet. Ægte omsorg er at give dig det du virkelig behøver og som giver dig mest muligt både på den korte og den lange bane. Hvis du føler du mangler energi, så tag et hvil. Hvis det ikke er muligt, så nyd et stykke mørkt chokolade. Det smager sødt, det indeholder antioxidanter, og fedtet mætter godt og bliver kun sparsomt optaget i kroppen. Hvis du føler dig hul indeni, så find den rigtige årsag. Det vil give dig en følelse af at blive forstået. Hvis du mangler ro, så tage nogle dybe indåndinger og tænk på noget dejligt og behageligt. En gåtur kan også være med til at skabe dejlig ro. Hvis det er tilhørsforhold du savner, så søg ligesindede, som f.eks. også ønsker succes med en livsstilsændring.

Det er hjernekemi som styrer vægttab.

Når vi forledes til at tro vi mangler viljestyrke, så er det fordi vi er oppe mod stærke kræfter. Det er en effektivt virkende hjernekemi vi kæmper med. Noget som vi er skabt med, for at vi kunne overleve de farer som urmennesket levede med hver dag og for at få vores grundlæggende behov opfyldt.  I dag skal vi bare finde andre måder at opfylde behovene, som ikke koster os så meget.

Lydfilen Ønskes vægttab, mangler viljestyrke ligger her.

 

 

 

 

 

Udgivet i Ansvaret, Favoritindlæg, livsstilsændringer, Ny viden, Selvindsigt.