Medfølelse som en vej til varigt vægttab

Hjælp til vægttabMedfølelse som en vej til varigt vægttab. (lydfilen ligger nederst i indlægget).

Fokuser med medfølelse på indsatsen og lær af tilbageskridtene:

Hemmeligheden bag ved at få succes med en varig forandring er, at fokusere venligt og medfølende på indsatsen og den lærdom du opnår undervejs og så lære at håndtere tilbageskridt.

Når du ikke længere frygter tilbageskridtene , men tager dem som kilde til viden, så ligger vejen til succes åben. Så tør du også afprøve forskellige muligheder og finde det der passer dig.

 

Lær af dine nederlag, undgå kritik:

Du er ikke i stand til at lære af de gange du strejfer, hvis du skaber modstand gennem negativ kritik af dig selv. Ved at vise dig selv medfølelse, accept og nysgerrighed skaber du et indre miljø, hvor vækst er mulig. Med forståelse og omsorg finder du tilbage på sporet.

Ingen af os undgår tilbageskridt fra tid til anden. Det vil ske, at vi møder såvel små og store uforudsete forhindringer, stress og uheld, på vejen mod et varigt vægttab. Men ved at vise medfølelse overfor os selv og de frustrationer vi føler, kan vi finde måder at arbejde med udfordringerne i stedet for at give op. Jeg oplever selvfølgelig også tilbageskridt, hvor jeg spiser mere end jeg har brug for, og jeg øver mig hele tiden i blive bedre til at finde tålmodigheden med mig selv. Derfor får min strejfen, væk fra stien, ikke varige konsekvenser.

 

Kritiserer du ofte dig selv?:

Forestil dig en person der altid hakker på dig og ustandselig kritiserer dig. En person som næsten aldrig synes, at du gør det godt nok. Er du den person? Hård kritik får dig til at føle dig bange, forurettet og fortvivlet. Når du oplever de følelser, vil dit selvbeskyttelsessystem blive aktiveret. På samme måde som ved stress. Når du kritiserer dig selv og sender negative signaler, så reagerer kroppen ved at producere mere cortisol, som indvirker på hjernen.  Cortisol i store mængder og over længere tid påvirker indlæring, koncentration og hukommelse i negativ retning. Kroppen vil derfor i et forsøg på at selvmedicinere øge lysten til fedt og sødt. Hvilket vil få dig til at skælde endnu mere ud på dig selv. En uendelig spiral er født.

 

Er du den gode eller den dårlige lærer?:

Forestil dig at du skal lære en ny og svær færdighed hvor du samtidig med har en følelse af, at alle andre er bedre end dig. Forestil dig så at du har en venlig og omsorgsfuld lærer, som ser dine vanskeligheder og hjælper dig. Eller se det andet scenarie hvor du har en lærer der bliver irriteret på dig, fokuserer på dine mangler og synes at du hele tiden sinker processen.  Hvor tror du, at du har størst chance for at udvikle dig og blive klogere?

 

Din viljestyrke er en muskel:

Når vi skal ændre vaner har viljen også en vis betydning. Viljestyrken er som en muskel. Den kan blive træt. Hvis du f.eks. mønstrer meget viljestyrke på arbejde, så kan du opleve, at når du kommer hjem, så er den brugt op og du ryger direkte i køleskabet.

Men i og med at viljestyrken er som en muskel, så kan den også trænes og blive stærkere. Medfølelse, venlighed og en god begrundelse, er med til at forstærke din viljestyrke.

Brug budskaber til dig selv, som støtter og bakker op om din udvikling. Hvis vi lærer at være kærlige og omsorgsfulde overfor os selv, så vil vores viljestyrke få de bedste betingelser for at gro.

 

Lav et anker:

Find en smuk lille sten eller perle. Lav en afslapningsøvelse hvor du fokuserer på at tænke kærligt og omsorgsfuldt om dig selv. Mærk stenen, mens du tænker de tanker. Derved skaber du en kobling mellem tankerne, følelsen og stenen, som du kan hente frem når du har brug for det. Jo mere du bruger dit anker, jo stærkere bliver det.

Lyt til lydfilen: Medfølelse som en vej til varigt vægttab.

 

 

 

 

 

 

Udgivet i livsstilsændringer, Selvindsigt, Selvværd.