Nytårsforsæt.

Hjælp til livsstilsændringerHar du et nytårsforsæt for 2012?

Nytårsaften nærmer sig. Den aften hvor mange af os vil tage en beslutning om at forandre noget i det nye år.

Det kan være alle mulige forandringer, man drømmer om at opnå i det nye år. Men for en del menneskers vedkommende, kommer ændringerne nok til at handle om at leve et sundere liv. Det kan være i form af vægttab, rygestop eller mere motion.

Det er jo også det, vi hele tiden bliver opfordret til fra officiel side af.

Start i god tid:

Hvis du har på fornemmelsen at der er noget du godt kunne trænge til at tage hånd om, så er det en god ide at tage beslutningen i god tid før nytårsaften.

Herved bliver den en gennemtænkt beslutning og ikke bare et pludseligt indfald. Det er de ugennemtænkte impulsive indfald som er dømt til at blive fiaskoer. Når finder dit mål i god tid har du ordentlig tid til at forberede dig, således at din proces bliver en succes.

Find dit mål:

Hvis du tager beslutningen i en stille stund, kan du også bedre finde det helt præcise mål, du vil forfølge. Du skal præcisere det så meget, så du kan se, føle, lugte, smage hvordan det vil være for dig at nå dit mål. Mål der bliver forbundet med følelser og sanser er meget nemmere at nå.

 Skab din motivation:

Begynder du i god tid, har du også mulighed for at finde ud af hvad der skal til, for at motivere lige præcis dig. Her kan det være en god ide at tænke lidt over hvilke værdier du har. Hvad er det vigtigste i dit liv? Er det din sundhed, dine børn, din karriere? Uanset hvad der måtte være dine vigtigste værdier kan en livsstilsændring være med til at understøtte dem. Jo bedre sundere livsstil, jo mere energi til at forfølge din karriere. Jo sundere livsstil, jo bedre forbillede for dine børn, jo længere og jo bedre kan du være der for dem osv..

Oplevelse af at mestre noget er også en vigtig kilde til motivation. Derfor er det at gå tilbage og finde en succeshistorie i dit liv og udlede hvilke at ressourcer du brugte for at blive en succes. Det er en fantastisk kilde til motivation. Hjernen belønner os med dopamin (giver en følelse af tilfredshed) når vi anerkender os selv. De ressourcer du har fundet i succeshistorien, skal du så bruge i den plan du lægger for at nå dit nytårsforsæt.

 Vanerne:

Du skal bruge noget tid på at iagttage hvilke vaner der står mest i vejen for din beslutning. Du skal bruge tid på at forudse risikosituationer, og hvordan du vil håndtere dem, så udfaldet bliver en succes. Og laver du en plan der tager højde for din personlighed, dine risikositutioner og dine vaner. Det betyder at du skal lave en plan der passer præcis til dig og dit mål. Vær opmærksom på at planen er overkommelig. Det er bedre at forandre lidt af gangen og komme i mål, end at være for ambitiøs og så fejle for 127 gang.

 Find årsagen:

Der er dog noget, du må have helt på det rene inden du går i gang med din planlægning. Uanset om du ønsker at tabe overskydende kilo eller stoppe med at ryge, så er overvægten og rygningen kun et symptom. Og maden og cigaretterne er kun et middel. Det virkelige opmærksomhedspunkt er hvorfor og hvornår du bruger dit middel, nemlig årsagen. Hvorfor spiser du for meget, hvorfor har du brug for cigaretterne?

Det er når du følger linjen symptom, middel og tilbage til årsagen, at du opnår et resultat der holder.

Det er i årsagen, at løsningen skal findes. Måske bruger du maden, cigaretterne til at håndtere dine følelser. Måske er det et forsøg på at overleve en alt for stressende tilværelse. Måske er det en måde at kompensere for et liv uden særligt meget indhold. Hvis du bare fjerner maden eller cigaretterne, så har du jo stadig et problem som presser sig på. Når du finder årsagen og udtænker alternative måder at opnå det du ønsker, alternativer som ikke giver bagslag, så vil du opleve at du får succes med dit nytårsforsæt.

 Beslut dig for at hente hjælp:

Måske tænker du: Hvordan skal jeg kunne finde ud af alt det her helt alene?

Hvis du har det sådan, så lad dit eneste nytårsforsæt være at søge hjælp til nå dit mål og få din succes. Det er det jeg kan hjælpe dig med.

Godt nytår.

Udgivet i Favoritindlæg, livsstilsændringer, Motivation, Slankekur, Vægttab.