Adfærden er det sidste led i en perlekæde bestående af mange led.

Adfærden er det sidste led i en perlekæde bestående af mange led.

Adfærden er altid det vi kaster os over, når vi vil ændre vores livsstil. Hvad enten det drejer sig om at tabe sig, eller stoppe med at ryge.Adfærden kan være det, at vi spiser for meget, spiser forkert, ryger eller motionerer for lidt.
Vi går på en slankekur, tygger nikotin tyggegummi eller melder os til noget motion. Vi følger vores program for adfærdsændringen i et stykke tid og så falder vi som regel tilbage til den gamle adfærd.
Og vi forstår ikke hvorfor vi altid ender op med det samme resultat, nemlig intet resultat.

Hvad er udgangspunktet for adfærden?

Problemet og grunden til at vi stort set altid vender tilbage til udgangspunktet, er at vi ikke har forstået hvordan den adfærd er opstået, og som følge heraf heller ikke forholder os til udgangspunktet for adfærden.
Det svarer til, hvis vi går i for små sko og derfor har ondt i fødderne, så kan vi godt tage en pille og få en midlertidig smerte lindring, men det ændrer jo ikke på at skoene stadig er for små og når pillen holder op med at virke, så får vi ondt igen. Eller hvis vi oplever, at det specielt er når vi går, at det gør ondt, så forsøger at løse problemet ved at holde op med at gå, men vi kan jo ikke for evigt undgå at gå og skoene er stadig for små.
Når vi går på slankekur og tænker at svaret ligger i en speciel kost, så svarer det til at tro, at det er det, at gå, som er problemet. Men sandheden ligger ofte længere tilbage i en kæde af sammenhænge.

Det starter med en overbevisning.

Det starter ofte med en overbevisning. En opfattelse af hvordan jeg er, hvordan livet er, hvordan andre er. Denne opfattelse afstedkommer en tanke. Tanken sætter gang i en følelse, som så til sidst resulterer i en adfærd.
Hvis f.eks. du skal til eksamen. Og du har en overbevisning om, at du er ikke specielt dygtig. Det vil ofte betyde, at du tænker: Jeg er ikke særlig dygtig, så måske kan jeg ikke klare denne eksamen. Denne tanke vil som regel resultere i, at du bliver meget nervøs og bange. At du er nervøs og bange kan igen betyde, at du ryster, glemmer og ”klappen” går ned. Jeg tror rigtig mange har oplevet denne situation. Jeg tror heller ikke der er mange som er uenige med mig i, at den bedste måde at sikre sig mod lignende oplevelser, er at arbejde med sin overbevisning.

Hvordan ændrer vi en overbevisning?

Hvis du vil arbejde med din overbevisning, og erstatte opfattelsen af at du ikke er særlig dygtig, og derved forandre hele perlekæden, må du først lokalisere overbevisningen.  Det er en proces der kræver at du er  ærlig overfor dig selv. Når du har fundet baggrunden for dine tanker, så er næste skridt i processen, at gå tilbage, og finde en masse eksempler der siger det modsatte. At finde succeser, som med al tydelighed fortæller, at du er fuld af ressourcer. Her kan det være en god ide, at få hjælp fra en ven, coach eller vejleder, til at indse alle de succeser som findes i din fortid. Det kan være lidt svært at finde dem selv, hvis du altid har tænkt på dig selv som en fiasko. Men hvis du leder vil du finde dem, de er der.
Hvis du f.eks. har en overbevisning om, at du er meget alene i verden, og du derfor tænker: Jeg er meget ensom, jeg har ikke særligt mange venner eller familie der holder af mig. Så bliver du ked af det og føler dig venneløs, og maden eller cigaretterne kan blive de eneste sande ”venner”. Når du så fjerner ”vennerne” uden at sætte noget andet i stedet, så er du nødt til at vende tilbage til udgangspunktet og ”vennerne” på et eller andet tidspunkt. Hvis du derimod går tilbage til overbevisningen og arbejder med den, enten gennem at se på din historie, og sætte spørgsmålstegn ved din overbevisning, eller ved at skabe nye kontakter, så mister de gamle ”venner” deres betydning. Og du har skabt en forandring som varer, både fordi du har arbejdet med årsagen, og fordi du nu ved præcis, hvad du skal gøre, hvis du oplever et midlertidigt tilbagefald.

Jeg troede på et tidspunkt, at jeg var født under en uheldig stjerne. Men da jeg gik tilbage i min historie og undersøgte det nærmere, så kunne jeg se at det ikke passede. Det betød en stor forandring i opfattelsen af mit liv.

Udgivet i Favoritindlæg, livsstilsændringer, Motivation, Vægttab.