Mange muligheder eller stram planlægning, hvordan er du?

Hjælp til vægttabMange muligheder eller stram planlægning, hvordan er du?    (Lydfilen ligger nederst i indlægget)

Har du det bedst med at have mange muligheder, eller har du det bedst med en stram planlægning?

Jeg flyttede i sidste weekend. Vi har fået et dejligt lille hus. Inden vi kunne flytte ind, var der dog en del reparationsarbejder der skulle foretages og der skulle ordnes gulve og sættes nyt køkken op.

I den forbindelse opdagede jeg, jeg der ellers elsker at have mange muligheder, blev tvunget ind i en rolle som den der opretholder en stram planlægning.

Håndværkerne var i hvert fald fuldstændigt ude af stand til, både at koordinere med hinanden, og overholde de aftaler de lavede. (Ret skal være ret, køkkenmontørerne kom før tiden og blev færdige som lovet). Men ellers var det en noget blandet fornøjelse. Og jeg var nødt til at være den, der tog mig af den stramme planlægning, selv om det er mod min natur. Jeg elsker muligheder.

Vi er aldrig kun det ene eller det andet:

Som min beretning illustrer, er vi er aldrig kun det ene eller det andet. Vi har en tilgang som vi foretrækker at gøre brug af i de fleste tilfælde, men vi er også i stand til at fravælge vores favorit reaktion, hvis omstændighederne kræver det.

Jeg har sagt det før og jeg siger det igen, du skal selvfølgelig respektere din natur i den fremgangsmåde du vælger. Der er dog nogle faldgruber som det er godt at være opmærksom på, som jeg vil prøve at uddybe her.

Mange muligheder:

For mange muligheder kan være lig med spredt fægtning uden resultat.

Det vil sige, at du ikke helt kan bestemme dig for hvilken plan du vil følge, fordi du udelukkende fokuserer på målet, nemlig vægttab.

Det nytter ikke noget kun, at have øjnene på målet og så helt glemme planen. Som man siger hvis man undlader at planlægge, så planlægger man at fejle.

Måske spiser du den ene uge fedtfattigt og næste uge sparer du på kulhydraterne. Næste uge igen, vil du satse på at dyrke intens motion, for så ugen efter at spise slankepulver og aldrig røre en kage mere den uge.

Hvis det er sådan du forvalter din valgfrihed, så er det klart at du aldrig opnår et varigt resultat. Hvis du vil have et resultat der holder, skal der planlægges langsigtet og du skal være klar med backup-planer, til når der opstår situation, hvor det ikke er muligt at følge planen.

Problemet med at ”shoppe” rundt er også, at du ikke rigtigt sætter dig ind i, hvorfor denne metode er den rette for dig og hvad du har brug for, og derfor vil denne fremgangsmåde forstærke din følelse af at det er dig og ikke metoden der er forkert.

Stram plan:

Den anden fremgangsmåde er at køre en stram og ufravigelig planlægning.

Her er det vigtigt at være opmærksom på at for stram planlægning, øger risikoen for fiasko oplevelser.

Hvis din livsstilsændring kun kan opretholdes, når du følger en meget restriktiv diæt, og aldrig drikker et glas vin eller spiser en kage, så vil du på et eller andet tidspunkt blive så led og ked af din plan, at du dropper ud.

Det du forbyder dig selv, vil også være det der vokser i dit hoved, og får dig til at gå amok på et tidspunkt. Det sker ud fra samme princip, som når en bilist som er alene på vejen, rammer det eneste træ i miles omkreds. Vi drages af det, vi giver alt for meget fokus.

Eller du kommer i en situation, hvor ingredienserne i din plan, ikke er til rådighed, du kan ikke improviserer og har ingen brugbare alternativer, og vil derfor som oftest give op.

En sund plan for en livsstilsændring er bygget over et tema der passer til dig med adskillige variationsmuligheder.

Hør indlægget på lydfil her: Mange muligheder eller stram planlægning, hvordan er du?

 

 

 

Udgivet i Favoritindlæg, livsstilsændringer, Selvindsigt.