Succes, hvordan får man det og er det farligt?

Hjælp til vægttab

Succes, hvordan får man det og er det farligt?  (lydfilen ligger nederst i indlægget)

Succes, det er noget vi alle ønsker os, og alligevel virker det som vi knap tør forfølge det.

Det skyldes måske, at med til historien om succes hører også en høj grad af risiko for fiasko.

Faktisk kan man sige, at din chance for at opnå succes handler om dit forhold til fiasko.

Jeg oplever mange være meget tilbageholdende med at sætte sig mål, og give sig selv udfordringer, fordi de er bange for at fejle. Jeg er ofte ude for at mine kunder viger tilbage for, at stille sig selv opgaver som kræver noget af dem. Jeg ved det er ikke fordi, at de ikke brændende ønsker at få succes, men frygten for nederlag er så stor, at det holder dem tilbage.

Jeg tror at de fleste af os kender til at vige tilbage for noget, som kunne ende i nederlag.

En del af problematikken stammer nok fra, at vi identificerer med fiaskoen, og tager den personligt. Hvis jeg ikke får succes med mit forehavende fra første færd, er jeg en fiasko. På den måde bliver nederlaget en del af den måde, jeg anskuer mig selv på.

Det bliver derved ikke mere et spørgsmål om, at vi har forsøgt og fejlet, men at vi som person er en fiasko.

Der ligger læring i at fejle:

Vi glemmer den læring der ligger i at prøve, fejle og lære noget af forløbet. Hver gang vi forsøger og det ikke lykkes, så er vi en erfaring rigere, som kan bruges i vores næste forsøg.

Når jeg skal vælge mig en, som skal lære mig at blive en god selvstændig forretningsdrivende, så vil jeg foretrække en, som på egen krop kender til alle de fejltagelser man kan gøre, og som derfor kan guide mig gennem dem.  I stedet for at vælge en, som fra dag et var en succes, som måske kender sin vej til succesen, men ikke hvordan man takler den anden side af medaljen.

På samme måde, når jeg kan lære mine kunder om hvordan de får succes med en livsstilsforandring, så skyldes det også, at jeg har brugt mange år på, at opleve den ene fiasko efter den anden. Der igennem har jeg lært en masse om, hvordan man spænder ben for sig selv og hvordan man saboterer sine resultater, som mine kunder i dag kan drage fordel af.

Det kan måske også det der er en del af grunden til at bedsteforældre er i så høj kurs hos børnebørnene. De har allerede øvet sig på deres egne børn og lavet en masse fejl og forhåbentligt lært en masse af det.

Det handler om at give sig tid til at reflektere over forløbet. Det kan man gøre, hvis man kan holde det ude fra sin personlighed. Hvis vi opfatter det som betegnende for hvem vi er, så er det alt for pinefuldt at tænke over, og vi fortrænger det. Jeg plejer at sige: Det er meget sværere at gribe en bold der rammer os på kroppen.

Det handler også om tillid:

At turde fejle handler også om tillid. Tillid til at jeg skal nok klare mig uanset, at det jeg forsøger mig med, ikke går som planlagt.

Jeg levede i mange år med en indre dialog som sagde: Hvis noget kan gå galt, så sker det helt sikkert for mig. Det var en indre dialog som sagde meget om min selvtillid, men også en del om hvordan mit selvværd var den gang. Dels troede jeg ikke rigtigt på mine egne evner til at håndtere kriser, men jeg havde også en ide om, at jeg heller ikke fortjente succes.

Hvis det er sådan man har det, så er det da klart, at det føles meget sikrere ikke at træde ud på dybt vand, men at blive på den tørre grund. Det kan da godt være, at man aldrig kommer nogen vegne, men man kommer da i det mindste ikke galt af sted.

Problemet er bare at der ikke findes noget helt sikkert sted at være. Livet vil altid fra tid til andet kaste dig en skruet bold.

Selv om du har droppet tanken om at få succes med livsstilsændring, for at undgå fiasko, så er du ikke sikret imod at blive ramt af en livsstilssygdom, som tvinger dig til at satse alt og indføre alle de forandringer, som du var så bange for. Nu mangler du bare alt den læring, som lå i stædigt at blive ved selvom det var svært.

Hvordan takler du frygten for fiasko?

Første skridt på vejen til at blive en der tør, er at finde ud af hvor det er du viger tilbage, og undlader at give dig selv udfordringer og erkende hvorfor du gør det.

Næste skridt er at gå tilbage i din fortid, og finde alle de eksempler der er på tidspunkter hvor du satsede og stædigt blev ved, indtil du mestrede dit forehavende. (f.eks. da du lærte at cykle…).

Tredje skridt er, at forandre din tilgang til nederlag.  Således at du anser dem for læring, og ikke tager dem personligt.

 

Lydfilen: Succes hvordan får man det

Udgivet i Favoritindlæg, livsstilsændringer, Motivation, Vægttab.